Nawóz z banana

Spis treści

Naturalny nawóz z bananów

 

Naturalne sposoby na nawożenie roślin stają się coraz bardziej popularne. Dlatego hitem ogrodniczym jest nawóz ze skórek banana. Są one źródłem minerałów oraz związków organicznych, bardzo wartościowych dla roślin. Skórki bananów zawierają dużą ilość potasu, fosforu, magnez, kwas krzemowy, wapń oraz siarkę.

Najłatwiejszym sposobem na zrobienie nawozu ze skórek bananów jest zakopanie świeżych skórek, pociętych na kawałki w podłożu roślin. Skórki od bananów można zakopać około 3 tygodni przed posadzeniem roślin, ale w tym czasie doszło do ich rozłożenia oraz użyźnienia gleby. Oczywiście proces rozkładu jest powolny, jednak dzięki temu skórki bananów będą sukcesywnie przez kolejne tygodnie uwalniać składniki odżywcze, poprawiając strukturę gleby.

Wyciąg ze skórek bananów

 

Równie popularnym sposobem na przygotowanie nawozu ze skórek bananów jest wyciąg. Wówczas świeże skórki banana należy umieścić w słoiku oraz zalać ciepłą wodą. Słoik należy delikatnie zakręcić, jednak niezbyt mocno, gdyż nie należy całkowicie ograniczać dostępu powietrza. 

Po upływie około tygodnia uzyskany płyn rozcieńcza się wodą w proporcji 1 do 1 oraz wykorzystuje do podlewania roślin. Jest to jednocześnie preparat, który może służyć jako oprysk do odstraszania mszyc.

 

banana, fruit, peeled-5148267.jpg

Gnojówka ze skórek bananów

 

Ze skórek po bananach można przygotować także gnojówkę do nawożenia roślin. W tym celu rozdrobnione skórki należy zalać wodą oraz odstawić na co najmniej dwa tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie gnojówkę rozcieńcza się z wodą w proporcji 1 do 10. Tak przygotowanym nawozem można podlewać rośliny, w szczególności pomidory, ogórki, róże oraz rośliny kwitnące. Jednakże skórki po bananach można wykorzystać również do wzbogacenia kompostu w fosfor i potas. W tym celu należy wrzucić je w całości na pryzmę lub rozdrobnić.

Jak wykorzystać skórki od bananów?

 

Nie warto wyrzucać skórek po bananach, gdyż mogą one stanowić podstawę do przygotowania cennego nawozu dla roślin. Jednak przed wykorzystaniem skórek należy bardzo dokładnie umyć banany, a najlepiej pozostawić je przynajmniej na kilka minut w misce z ciepłą wodą oraz z sodą oczyszczoną.

 Wystarczą dwie łyżeczki sody na 1 l wody. Dzięki czemu ze skórek usunięte zostaną substancje chemiczne, którymi banany są pokrywane podczas produkcji. W innym przypadku chemikalia mogą dostać się do podłoża oraz zagrozić kondycji roślin. Nawet również korzystać z bananów ekologicznych, do uprawy których nie wykorzystuje się chemikaliów. Dzięki temu skórki bananów ekologicznych są zdrowsze, pozbawione pestycydów, a także dużo bardziej wartościowy dla roślin. 

Wykorzystując nawóz z bananów można ograniczyć stosowanie nawozów mineralnych w ogrodzie. Jest to bardzo ważne zwłaszcza w przypadku uprawy ekologicznej, ale także ze względu na duże oszczędności finansowe. Nawóz z bananów jest bardzo tani, a jednocześnie niezwykle cenny dla roślin. Zdecydowanie najlepsza okazuje się gnojówka ze skórek od bananów, gdyż jest to produkt poddany fermentacji. Tym samym rośliny z łatwością mogą pobierać składniki odżywcze.

Polecamy również:

Scroll to Top
Scroll to Top