Nawóz z fusów kawy

Spis treści

Jak wykorzystać fusy z kawy do nawożenia roślin?

 

Nawóz z fusów kawy pozwoli dostarczyć roślinom bardzo cennych składników pokarmowych, takich jak azot, magnez i potas. Fusy kawy można wykorzystać również jako ściółkę, odżywczy preparat dla roślin, ale także cenne podłoże. Najczęściej jednak z fusów kawy przygotowuje się domowy nawóz, który sprawdza się podczas podlewania roślin ogrodowych oraz doniczkowych. 

Można nim zasilać nie tylko w kwiaty, lecz także krzewy owocowe oraz warzywa. Preparat przygotowuje się zalewając jedną szklankę fusów kawy w 10 l wody. Fusy muszą napęcznić. Następnie preparat należy wymieszać oraz bezpośrednio podlać nim grządki w swoim ogrodzie. Zabieg można powtarzać co dwa tygodnie. Do podlewania roślin wykorzystać można również niedopitą kawę. 

Napój musi być jednak rozcieńczony w wodzie w proporcji 1 do 5. Jest to idealny nawóz do podlewania anturium, paproci, kaktusów, fiołka afrykańskiego.

ziarna kawy

Ściółka z fusów po kawie

 

Fusy po kawie mielonej warto magazynować oraz suszyć. Po uzbieraniu większej ilości włosów można wykorzystać je między innymi do ściółkowania roślin w ogrodzie. Jednak fusy po kawie są bardzo lekkie, przez co z łatwością mogą być rozdmuchane przez wiatr. Dlatego na ich powierzchni warto dodatkowo rozłożyć ściółkę z ciężkiego materiału, na przykład kory ogrodowej. Powolnie rozkładające się fusy kawowe mogą stopniowo zasilać wierzchnię warstwę gleby między innymi wy drogocenny azot.

Dobrym sposobem jest również rozsypywanie fusów po kawie w ogrodzie przed nadchodzącym deszczem lub przed podlewaniem. Wówczas zostaną one wypłukane w glebę oraz nie rozniesie ich wiatr. Jednak do ściółkowania gleby można wykorzystać także świeżo, nieparzoną kawę. Należy pamiętać jednak, że świeża mielona kawa posiada delikatnie kwaśny odczyn. 

Dlatego sprawdza się zwłaszcza w przypadku roślin kwaśnolubnych, takich jak hortensje, borówka amerykańska, róże oraz różaneczniki. Ściółka z kawy bardzo pozytywnie wpływa także na warzywa, takie jak pomidory, rzodkiewka oraz marchew.

coffee, coffee lover, coffee beans-7428604.jpg

Fusy z kawy – dodatek do gleby

 

Fusy z kawy mogą skutecznie wzbogacić glebę w cenne składniki odżywcze oraz poprawić jej strukturę. Dlatego stanowić mogą składnik podłoża dla rodzin. Należy wymieszać je z ziemią, aby poprawić napowietrzenie gleby oraz zwiększyć pojemność wodną. Fusy z kawy można także mieszać z górną warstwą gleby świeżo posadzonych roślin. Jest to również doskonały dodatek dla roślin doniczkowych, które dzięki temu będą mogły szybciej rosnąć oraz uzyskać bujne kwitnienie. 

Dobrym sposobem jest również wysypanie fusów z kawy na dno doniczki. Ważne jest jednak, aby w przypadku rozsypywania fusów na powierzchni ziemi nie wykorzystywać fusów wilgotnych. Mogłoby to doprowadzić do tworzenia się pleśni oraz ograniczenia dostępu do tlenu. Fusy z kawy wykorzystać można również jako składnik kompostu. W ten sposób pryzma kompostowa zostanie wzbogacona w składniki śladowe, miedź, potas, magnez, ale także dużą ilość azotu. 

Pozytywnie wpłynie to między innymi na tempo procesu kompostowania.

Polecamy również:

Scroll to Top
Scroll to Top