Nawóz z mniszka lekarskiego
Gnojówka z mniszka lekarskiego
Nawóz z mniszka lekarskiego jest nie tylko bardzo skuteczny i bezpieczny dla roślin, lecz także przyjazny dla środowiska naturalnego. Ponadto tego typu nawóz można z łatwością przygotować samodzielnie. Mniszek jest rośliną powszechnie znaną i rosnącą na terenie całej Polski. Gatunek ten określany jest jako chwast, jednak posiada bardzo wiele cennych minerałów i to w łatwo przyswajalnej dla roślin w formie. Ponadto mniszek wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.
Może stanowić również paszę dla zwierząt. Natomiast w ogrodzie warto wykorzystać go w postaci gnojówki roślinnej. Jest to prosty w wykonaniu oraz niezwykle cenny dla roślin naturalny nawóz. W tym celu warto wykorzystać mniszek lekarski w okresie jego kwitnienia, czyli w maju lub lipcu. Wówczas posiada najwięcej cennych właściwości. Dodatkowo gnojówka z mniszka lekarskiego zrywanego z kwiatami jest dużo bardziej bogata w składniki mineralne, takie jak fosfor oraz potas.
Korzystny jest również jej lekko kwaśny odczyn. Natomiast wykonując gnojówkę z samych liści mniszka lekarskiego uzyskuje się większe ilości azotu oraz nawóz lekko zasadowy. Warto zaznaczyć, że gnojówka z mniszka posiada niezwykle cenne dla roślin żelazo.
Jak przygotować gnojówkę z mniszka lekarskiego?
Aby przygotować naturalny nawóz z mniszka lekarskiego niezbędne jest wiadro, mniszek lekarski oraz deszczówka lub woda kranowa. Mniszek należy zbierać w godzinach przedpołudniowych oraz porannych, kiedy kwiaty są rozwinięte. Na gnojówkę można wybrać zarówno liście, kwiaty oraz łodygi.
Do przygotowania nawozu warto nazbierać również deszczówkę, gdyż jest to woda miękka i łatwo przyswajalna przez rośliny. Deszczówka idealnie sprawdza się także w przypadku roślin kwasolubnych, takich jak borówka czy hortensja. Wiadro należy do połowy wypełnić mniszkiem. Rośliny nie trzeba rozdrabniać.
Następnie całość należy zalać wodą w taki sposób, aby wypełnić niemalże całe wiadro. Tak przygotowany preparat należy ustawić w cienistym miejscu na co najmniej 3 tygodnie już po kilku dniach nawóz rozpocznie fermentację. Oznaką procesu są pojawiające się bąbelki powietrza na powierzchni wody. Aby jednak proces mógł przebiegać sprawnie i efektywniej należy codziennie mieszać zawartość wiaderka, dotleniając tym samym gnojówkę.
Czas przygotowania nawozu zależy przede wszystkim od temperatury powietrza. Jeżeli temperatura jest wysoka, wówczas gnojówka z mniszka może być gotowa nawet po jednym tygodniu. Oznaką tego, że gnajówkę można już wykorzystać do podlewania roślin jest brak piany na jej powierzchni. Nawóz z mniszka lekarskiego idealnie sprawdzi się do nawożenia malin, truskawek, porzeczek, agrestu, drzewek owocowych, roślin ozdobnych, a także warzyw. Jest to idealny nawóz w przypadku uprawy pomidorów, ogórków, selerów, róż czy hortensji.
Jednak gnojówka z mniszka może służyć także do rekultywacji słabej oraz zniszczonej gleby, gdyż posiada pożyteczne mikroorganizmy, które mogą poprawiać strukturę gleby.
Polecamy również:
Posiada własny ogródek warzywny. Miłośniczka ogrodów i roślin. Posiada szeroką wiedzę na temat rodzajów roślin oraz ich odmian. Studiowała na Uniwersytecie Krakowskim polonistykę. Od Lat doradza ludziom w kwestiach ogrodowych.
Kontakt: [email protected]
Trochę to dziwne, ale kto wie, może zadziała.
Uwielbiam naturalne nawozy, mniszek jest świetny!
Comments are closed.