Ocena:

4.4
(38)

Loading

Czas czytania: 2 minuty

Gleba żyzna - skarb ogrodnika

Spis treści

Gleba żyzna to grunt dla większości roślin idealny, a co za tym idzie, prawdziwy dar dla ogrodników. Żyzność to nic innego jak obfitość składników odżywczych niezbędnych roślinom do prawidłowego wzrostu i rozwoju, oraz zdolność magazynowania wody i oddawania jej w miarę potrzeb. Najbardziej żyznymi glebami występującymi w Polsce są czarnoziemy i ziemie lessowe. Osoby pielęgnujące tam swoje ogrody, mogą się uważać za wyjątkowych szczęściarzy. 

Czarnoziem - gleba żyzna i pożądana

Gleba żyzna

Rośliny porastające dawne stepy klimatu umiarkowanego, o stosunkowo niewielkiej ilości opadów, przechodząc naturalne procesy rozkładu, na podłoży skał złożonych głównie  z węglanu wapnia, wytworzyły grunty, które dzisiaj nazywamy czarnoziemami. Korzenie traw dostarczające rokrocznie świeżej materii organicznej  sprawiły, że czarnoziemy bogate są w próchnicę. 

W Polsce to bardzo rzadki rodzaj ziem najczęściej spotykany  u podnóża Sudetów i Karpat, a  także Wyżynie KIelecko – Sandomierskiej i Wyżynie Kieleckiej. Odczyn pH takich gruntów jest na ogół lekko kwaśny, blisko obojętnego i wynosi 6,5. Oznacza to, że w zestawieniu z innymi parametrami czarnoziem jako gleba żyzna zapewnia optymalne warunki wzrostu większości gatunków roślin. 

Gleba żyzna - less

Gleby lessowe wytworzone, jak wskazuje ich nazwa, z  wierzchniej warstwy lessów, w Polsce występują na ograniczonych obszarach południowej i południowo wschodniej części kraju.  Są niezwykle żyzne, a ich pH ma wartości podobne jak u czarnoziemów i waha się w przedziale 6,1-6,8. Podobnie jak w poprzednio omawianych, gleby lessowe są wymarzonym podłożem do uprawy większości gatunków. 

Jednak gleba żyzna to nie tylko czarnoziemy i grunty lessowe, czy ziemie brunatne.  To także grunty sztucznie użyźniane, a takich w uprawie jest większość.  Zabiegi stosowane na ziemiach, jak:

  • bronowanie
  • nawożenie
  • odchwaszczanie
  • oczyszczanie z kamieni
  • podlewanie – zwiększają żyzność i umożliwiają uprawę nawet na trudnych, ubogich  terenach

Jakość gleb mało żyznych można poprawiać nawożeniem, przede wszystkich substancjami bogatymi w humus, wzbogacaniem ich w próchnicę przez stosowanie kompostu, a także wapnowaniem w sytuacji, kiedy gruntu są bardzo kwaśne. Przed rozpoczęciem upraw zawsze warto sprawdzić, z jakim rodzajem ziemi mamy do czynienia i ewentualne zabiegi dopasować do potrzeb tak, żeby cieszyć się zdrowymi i pięknymi roślinami. 

Polecamy również:

Loading

Podobał się artykuł?

Oceń go!

Oceny 4.4 / 5. Vote count: 38

Oceń post jako pierwszy

3 thoughts on “Gleba żyzna”

  1. Avatar photo
    GrażynaKwiaty

    Nie wiedziałam, że gleba ma takie znaczenie!

  2. Avatar photo

    Czy żyzną glebę można jakoś poprawić samodzielnie?

Comments are closed.

Scroll to Top
Scroll to Top