Gleba żyzna - skarb ogrodnika
Gleba żyzna to grunt dla większości roślin idealny, a co za tym idzie, prawdziwy dar dla ogrodników. Żyzność to nic innego jak obfitość składników odżywczych niezbędnych roślinom do prawidłowego wzrostu i rozwoju, oraz zdolność magazynowania wody i oddawania jej w miarę potrzeb. Najbardziej żyznymi glebami występującymi w Polsce są czarnoziemy i ziemie lessowe. Osoby pielęgnujące tam swoje ogrody, mogą się uważać za wyjątkowych szczęściarzy.
Czarnoziem - gleba żyzna i pożądana
Rośliny porastające dawne stepy klimatu umiarkowanego, o stosunkowo niewielkiej ilości opadów, przechodząc naturalne procesy rozkładu, na podłoży skał złożonych głównie z węglanu wapnia, wytworzyły grunty, które dzisiaj nazywamy czarnoziemami. Korzenie traw dostarczające rokrocznie świeżej materii organicznej sprawiły, że czarnoziemy bogate są w próchnicę.
W Polsce to bardzo rzadki rodzaj ziem najczęściej spotykany u podnóża Sudetów i Karpat, a także Wyżynie KIelecko – Sandomierskiej i Wyżynie Kieleckiej. Odczyn pH takich gruntów jest na ogół lekko kwaśny, blisko obojętnego i wynosi 6,5. Oznacza to, że w zestawieniu z innymi parametrami czarnoziem jako gleba żyzna zapewnia optymalne warunki wzrostu większości gatunków roślin.
Gleba żyzna - less
Gleby lessowe wytworzone, jak wskazuje ich nazwa, z wierzchniej warstwy lessów, w Polsce występują na ograniczonych obszarach południowej i południowo wschodniej części kraju. Są niezwykle żyzne, a ich pH ma wartości podobne jak u czarnoziemów i waha się w przedziale 6,1-6,8. Podobnie jak w poprzednio omawianych, gleby lessowe są wymarzonym podłożem do uprawy większości gatunków.
Jednak gleba żyzna to nie tylko czarnoziemy i grunty lessowe, czy ziemie brunatne. To także grunty sztucznie użyźniane, a takich w uprawie jest większość. Zabiegi stosowane na ziemiach, jak:
- bronowanie
- nawożenie
- odchwaszczanie
- oczyszczanie z kamieni
- podlewanie – zwiększają żyzność i umożliwiają uprawę nawet na trudnych, ubogich terenach
Jakość gleb mało żyznych można poprawiać nawożeniem, przede wszystkich substancjami bogatymi w humus, wzbogacaniem ich w próchnicę przez stosowanie kompostu, a także wapnowaniem w sytuacji, kiedy gruntu są bardzo kwaśne. Przed rozpoczęciem upraw zawsze warto sprawdzić, z jakim rodzajem ziemi mamy do czynienia i ewentualne zabiegi dopasować do potrzeb tak, żeby cieszyć się zdrowymi i pięknymi roślinami.
Polecamy również:
Redaktor naczelny. Dziennikarka lokalnej gazety, prywatnie podróżniczka, ogrodniczka i mama. Z zawodu jest ekonomistą, z redaktorami poznała się na forum ogrodniczym, tak zaczęła się ogrodnicza przygoda, która trwa do dziś. Kontakt: [email protected]
Żyzna gleba to klucz do sukcesu w ogrodzie!
Nie wiedziałam, że gleba ma takie znaczenie!
Czy żyzną glebę można jakoś poprawić samodzielnie?
Comments are closed.