Portulaka pospolita

Spis treści

Niewielka roślina o drobnych, mięsistych liściach i płożącym pokroju, w zależności od miejsca występowania potrafi napsuć krwi ogrodnikom lub ucieszyć smakoszy dzikiej kuchni. Portulaka pospolita, bo o niej mowa, ma niewielkie wymagania siedliskowe i wyrasta chętnie również na dziko. Jej ulubionymi miejscami są przydrożne pasy, nabrzeża i nasypy. 

Czasem pojawia się też znienacka w ogrodach, czy uprawach przemysłowych, gdzie traktowana jest jak chwast. Posiadacze ogrodów położonych na ciepłych, piaszczystych i nasłonecznionych gruntach  mają szansę spotkać tę roślinę w swoich uprawach. Rośnie szybko, a kiełkuje wtedy, kiedy ziemia jest już wyraźnie ciepła.

Wygląd portulaki pospolitej

Niewielka roślina osiągająca wysokość około 20 cm tworzy kępy silnie rozgałęzionych, płożących się pędów. Te, często podbarwione na czerwono pokryte są gęsto soczystymi, wałeczkowatymi liśćmi. Od lipca do września końce pędów pokrywają się niewielkimi i niepozornymi żółtymi kwiatkami. 

Portulaka pospolita, jako sukulent i roślina niezwykle ciepłolubna, wrażliwa jest zarówno na nadmiar wilgoci, jak i przymrozki, które natychmiast kończą jej żywot. W odpowiednich warunkach rozsiewa się skutecznie sama i może być ekspansywna. Wtedy może stać się uciążliwym i trudnym do wytępienia chwastem. 

Jak stosować portulakę pospolitą

Roślina niegdyś była chętnie uprawiana, a także zbierana w stanie dzikim. Jej soczyste, młode pędy i liście są smaczne i zdrowe. Zawierają bowiem, szereg cennych substancji jak witaminy z grupy A, B, czy witaminę C. Ponadto portulaka warzywna zawiera w sobie wiele cennych minerałów, spośród których najwięcej żelaza, wapnia, fosforu i magnezu.  

Czyni ją to cenną rośliną jadalną. Dodatkowym plusem jest łatwość uprawy i bardzo krótki okres wegetacji — nasiona zaczynają kiełkować już po tygodniu od wysiewu. Wierzchołki pędów i liście przyrządza się podobnie jak szpinak. Można też jeść je na surowo, jako dodatek do past, kanapek, czy sałatek. 

Szkodliwość portulaki w ogrodach

Duża wytrzymałość na suszę sprawia, że na trudnych, piaszczystych gruntach masowo występująca portulaka warzywna potrafi zdominować inne gatunki.  W takiej sytuacji najlepiej zwalczać ją mechanicznie, jednocześnie pozyskując zdrowe i smaczne pożywienie, stanowiące odmianę w codziennych posiłkach. 

Przy masowym występowaniu w uprawach przemysłowych trzeba jednak zastosować środki chemiczne. Skuteczne w zwalczaniu portulaki pospolitej będą herbicydy przeznaczone dla roślin dwuliściennych. 

Polecamy również:

Scroll to Top
Scroll to Top