Mak polny
Delikatne, owłosione łodyżki, pokryte szczeciną pąki na przewieszających się pędach, oraz subtelne, intensywnie czerwone kwiaty niczym z pomiętej bibułki. Do tego charakterystyczne „makówki”. Mak polny to jednak z najlepiej rozpoznawanych roślin rosnących w Polsce. Bywa lekiem, kosmetykiem, ozdobą i inspiracją. Motyw kwitnących maków jest bardzo popularny w zdobnictwie, a twórcy bajek dla dzieci wykorzystują jego wizerunek, jak choćby w znanej „Makowej Panience”. Potrafi jednak też zaszkodzić, będąc jednym z najgroźniejszych chwastów porastających pola uprawne.
Mak polny — cykl życiowy rośliny
Choć mak polny jest rośliną jednoroczną, bardzo trudno pozbyć się go ze stanowisk, na których rosnąc nie powinien. Jego niewątpliwa uroda nie zmienia faktu, że to roślina niezwykle wytrzymała. Drobne, czarne nasiona zachowują zdolność kiełkowania przez kilkadziesiąt lat. Znane są przypadki udanego wyprowadzenia siewek maku polnego z nasion nawet 40-letnich.
Choć maki są roślinami jarymi i ich cykl życiowy od nasiona do nasiona zamyka się w jednym sezonie wegetacyjnym, to w cieplejszych latach zdarza się, że maki kiełkują już jesienią. Młode siewki bez większych problemów zimują i wiosną wznawiają wegetację. Zimujące w gruncie nasiona zaczynają kiełkować już w temperaturze zera stopni.
Zwalczanie maku polnego
Podstawą w zwalczaniu inwazji maku polnego w uprawach jest profilaktyka. Przede wszystkim staranne selekcjonowanie i oczyszczanie materiału siewnego. Roślina ta ceni sobie gleby bogate w azot, ciepłe, wapienne, o umiarkowanej wilgotności i dużą ilość słońca. Ze względu na te wymagania bardzo rzadko pojawia się w północno — wschodniej części Polski i w górach.
O ile zwalczanie maku w uprawach zbóż jest dość proste, bo jest wrażliwy na większość herbicydów przeznaczonych dla roślin dwuliściennych, na które zboża są odporne, to kiedy pojawia się w rzepaku, czy uprawach okopowych, sprawa się mocno komplikuje. Wtedy należy zastosować preparaty z udziałem metazachloru oraz środki dwu i trójskładnikowe. Ponadto mak polny jest rośliną jadalną, leczniczą i cenioną w kosmetyce, zatem po raz kolejny określenie „chwast” wydaje się tu mocno nieprecyzyjne.
Polecamy również:
Redaktor naczelny. Dziennikarka lokalnej gazety, prywatnie podróżniczka, ogrodniczka i mama. Z zawodu jest ekonomistą, z redaktorami poznała się na forum ogrodniczym, tak zaczęła się ogrodnicza przygoda, która trwa do dziś. Kontakt: [email protected]
Mak polny pięknie wygląda na łące!
Comments are closed.