Ocena:

4.3
(57)

Loading

Czas czytania: 2 minuty

Gorczyca polna

Spis treści

Złocistożółte kwiaty przypominające rzepak pojawiające się latem na obrzeżach dróg, nasypach i  stanowiskach ruderalnych stanowią widok znany każdemu. Podobieństwo do rzepaku nie jest przypadkowe, gdyż gorczyca polna jest jego krewniaczką. Jednak w przeciwieństwie do bardziej znany kuzynek — gorczycy białej i czarnej nie jest masowo uprawiana, a raczej traktowana jak chwast. Choć nie wszędzie i nie zawsze. 

Jak wygląda gorczyca polna

Okazała, dorastająca do 60 cm wysokości sztywno wyprostowana i często rozgałęziona łodyga porośnięta jest na dole szorstkimi, a wyżej gładkimi liśćmi. Żółte, zebrane w grona szczytowe kwiaty są niepozorne, jednak przyciągają do siebie rzesze owadów, szczególnie pszczół. 

Gorczyca polna jest, bowiem rośliną miododajną.  Po przekwitnięciu powstają suche, pękające owoce zawierające dużą liczbę drobnych, ciemnych nasion. Tych jedna roślina może wytworzyć w sezonie wegetacyjnym nawet tysiąc. 

Zagrożenia stwarzane przez gorczycę polną

Cykl życiowy zbliżony do roślin uprawnych i zamiłowanie do gleb żyznych, głęboko uprawianych, czynią z gorczycy polnej uciążliwy i niebezpieczny chwast. Szczególne zagrożenie stanowi dla swoich krewniaczek z rodziny kapustnych, z którymi ma podobne wymagania, więc stanowi dla nich istotną konkurencję pokarmową.  Szybkie tempo wzrostu gorczycy polnej sprawia, że roślina pobiera z ziemi składniki pokarmowe szybciej niż rośliny uprawne, a intensywnie się rozrastając, zasłania niezbędne do prawidłowego rozwoju, światło. 

Te cechy czynią gorczycę zagrożeniem dla roślin rosnących w jej sąsiedztwie.  Na szczęście łatwo ją zwalczyć zarówno mechanicznie jak chemicznie. Można też wykorzystać w uprawach ekologicznych i kuchni.

Zastosowanie gorczycy polnej

Gospodarstwa ekologiczne celowo wysiewają gorczycę polną, tworząc z niej bariery chroniące uprawy przed ślimakami. Nasiona tej rośliny były niegdyś wykorzystywane do produkcji musztardy i oleju.  Obecnie zastąpiły je formy uprawne. Młode, nierozwinięte jeszcze kwiatostany sparzone wrzątkiem są jadalne i smaczne, cenione przez amatorów dzikiej kuchni. 

Dawniej używano gorczycy polnej do łagodzenia objawów nieżytu żołądka. Ta praktyka została już zarzucona, gdyż w większych ilościach roślina wykazuje właściwości trujące — jak większość roślin leczniczych. 

Polecamy również:

Loading

Podobał się artykuł?

Oceń go!

Oceny 4.3 / 5. Vote count: 57

Oceń post jako pierwszy

1 thought on “Gorczyca polna”

  1. Avatar photo

    Gorczyca polna, nigdy bym nie pomyślał o niej!

Comments are closed.

Scroll to Top
Scroll to Top