Chloroza liści Hortensji - łatwa do rozpoznania

Spis treści

Chloroza liści – kiedy Hortensja wytwarza coraz mniejsze liście, a one zaczynają żółknąc między nerwami, po czym opadać przedwcześnie, prawdopodobnie roślina nie może przyswajać składników pokarmowych z podłoża. Dodatkowo odmiany kwitnące na niebiesko przestają się wybarwiać, a cały krzew robi wrażenie osłabionego. 

Na szczęście dość łatwo można temu zaradzić, obniżając poziom pH gruntu do właściwego. Pomóc tu może odpowiedni nawóz, przeznaczony specjalnie do hortensji. 

Hortensja – chloroza liści 

Chloroza liśći ma podłoże fizjologiczne i wywołana jest reakcjami chemicznymi. Hortensja wymaga kwaśnej ziemi. Kiedy jej odczyn jest zbyt wysoki, roślina nie może przyswajać prawidłowo składników mineralnych, przede wszystkim manganu i żelaza. Przekładając na ludzki język – głoduje. w efekcie jej liście drobnieją i szybko zaczynają żółknąć między nerwami. 

To bardzo charakterystyczny objaw chlorozy liści. Krzewowi można pomóc obniżając pH i jednocześnie dostarczając niezbędnych składników pokarmowych. Najlepiej zastosować w tym celu, specjalny nawóz przeznaczony dla tej grupy roślin. 

Hortensja lubi ziemię kwaśną

Już pierwsze objawy i podejrzenie chlorozy powinny skłonić do zbadania stopnia kwasowości podłoża. Służą do tego specjalne zestawy dostępne w sklepach ogrodniczych i bardzo proste w obsłudze. Odczyn  nie powinien wynosić więcej niż 5 – 6,5 pH, przy czym odmiany o niebieskich kwiatach wymagają kwaśności oscylującej wokół dolnych wartości. 

Jeżeli chora hortensja na Chlorozę liści jest w marnej kondycji, a właścicielowi zależy na szybkich efektach, warto zastosować łatwo przyswajalne nawozy w płynie. Tę chorobę, w przeciwieństwie do wielu wywołanych przez patogeny chorobotwórcze, dość łatwo jest leczyć. 

Polecamy również:

Scroll to Top
Scroll to Top