Wiosna w ogrodzie
Wiosna to prawdziwa eksplozja życia w naturze i ogrodzie. W tym miesiącu ogrodnicy, rolnicy i amatorzy uprawy roślin mają ręce pełne roboty. Trudno nadążyć za kolejnymi zabiegami i wręcz wybuchającą zewsząd zielenią. Nie tylko tą pożądaną.
Kwiecień, jak wskazuje jego polska nazwa to czas, w którym wokół aż kipi od kwiatów. To także miesiąc intensywnych przygotowań i profilaktycznych zabiegów agrotechnicznych. Kiedy ziemia już rozmarznie, należy przekopać grządki, niszcząc nasiona i kłącza chwastów. To także miesiąc uzupełniania ściółki na rabatach roślin wrzosowatych. W kwietniu przygotowuje się także sadzonki zdrewniałe, które w kolejnym sezonie zostaną wysadzone do gruntu.
W maju nadal trzeba prowadzić prace pielęgnacyjne i kontrolne, usuwając pojawiające się chwasty, czy porażone chorobami pędy roślin. Po “Zimnych Ogrodnikach” można wysadzać do ogrodu rośliny wrażliwe na mróz oraz zdejmować zimowe osłony z gatunków szczególnie wrażliwych. W tym miesiącu można zbierać młode liście pokrzyw przeznaczone do zielarskiej apteczki czy jako dodatek do sałatek lub baza zup.
Kiedy dodatnie temperatury się ustabilizują i zniknie ryzyko przygruntowych przymrozków, można wynieść na taras rośliny zimujące w domu, które mają spędzić lato na zewnątrz. W praktyce najbezpieczniej jest z tym poczekać do czerwca. W maju trzeba uważnie oglądać rośliny uprawne, bo mogą się pojawiać na nich pierwsze symptomy zakażeń patogenami. Po wykryciu zmian chorobowych należy wdrożyć odpowiednie leczenie i profilaktykę.